Menu główne:
Z(b)gzikowane spotkanie w Dniu Kobiety Wiejskiej
W niebanalny sposób członkowie stowarzyszenia „Razem lepiej” uczcili Święto Kobiety Wiejskiej – 15.XI. Szukają alternatywnych miejsc, by spotykać się, trenować swą tężyznę, kultywować wiejskie tradycję, a przede móc dokończyć rozpoczęte projekty, a także, by zachęcać lokalne środowisko do współpracy więc tym razem spotkali się w prywatnym mieszkaniu w Wilkowicach. Tam – zgodnie z projektem „Gminna Akademia Zmysłów – Senior Kreatywny” – doskonalili zmysły: smaku, węchu, wzroku, dotyku i trochę słuchu. Była więc tradycyjna, wiejska, polska potrawa: ziemniaki z parnika i gzik (czyli pyszny serek twarożkowy), do tego cebula poszatkowana i posolona, zalana olejem rzepakowym tłoczonym na zimno w prywatnej tłoczarni. Wróciły zapomniane smaki dzieciństwa, wróciły wspomnienia lat tuż powojennych, był czas na refleksję i zadumę, a także na porównania. Autorką tej uczty, a zarazem miłą solenizantką była pani Jadwiga Pakos, na cześć której wzniesiony został toast – maślanką. To dopiero było szaleństwo smakowe. Spotkania Stowarzyszenia utrwalają naszą tożsamość narodową i zawsze niosą pozytywny przekaz. Dalsza część spotkania przebiegła bardzo sympatycznie, albowiem spacer z kijkami NW to tylko sama przyjemność, szczególnie po takim „obżarstwie”. Nasi seniorzy pamiętają, że w zdrowym ciele – szczególnie po tej cebulce – zdrowy chuch, gdy ciało pójdzie w ruch.
I ja tam byłam – maślankę piłam. Teresa Rysztak